Jdi na obsah Jdi na menu
 


Popis vodních šelem

18. 5. 2011

Vodní šelmy

Ploutvonožci jsou skupinou savců uzpůsobených k životu ve vodě, jejichž končetiny se přeměnily v ploutve. Mezi ploutvonožce se řadí tři současné čeledi: tileňovití, mrožovití a lachtanovití. Vyhynulý rod Enaliarctos se řadí do zvláštní čeledi.

Znaky

Ačkoliv ploutvonožci tráví velkou část života ve vodě, jsou to teplokrevní savci rodící živá mláďata, která jsou kojena. Dýchají vzduch a jejich kůže je pokryta srstí. I když tráví většinu času v moři (jen málo druhů žije rovněž ve sladkých vodách), jejich život je do jisté míry závislý na souši. Periodicky se vrací na břeh, kde se sluní anebo odpočívají a během rozmnožovacího období se shromažďují na plážích, popřípadě ledových krách, aby zde porodili a vychovali mláďata.

Jsou dobří plavci, dosáhnou rychlosti až 30km/h. Pětiprsté končetiny ploutvonožců mají tvar veslovací ploutve. Zadní končetiny fungují jako ploutve ocasní. Mohutná vrstva podkožního tuku je chrání proti chladu i proti tlaku. Kromě toho, že tuk zabraňuje ztrátě tepla ve studené vodě, přispívá k hydrodynamickému tvaru jejich těla a funguje jako zásobník energie. Pro potápění jsou vybaveni uzavíratelnými ušními i nosními dírkami. Živí se převážně rybami.

Zastupci

Tuleň, lachtan, mrož, rypouš

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář