Jdi na obsah Jdi na menu
 


Popis

11. 5. 2011

nakres_trvalych_zubu_psa.jpgŠelmi jsou je řád zahrnující asi 260 placentárních savců. Potravu tvoří zejména maso, některé kočkovité šelmy jsou pravý masožravci, napřiklad medvědovití jsou spíše všežravci. Absolutní vajímkou je panda velká, která je býložravá!

 

Jak můžeme šelmi identifikovat?

- Dají se identifikovat podle tvaru lebky, podle chrupu s typickými znaky u špičáků a řezáků.

Něco málo z anatomie

 

kostrapsa.jpg

 

- Šelmi se velikostně velmi liší, ale sdílí spoustu podstatných znaků, které je předurčují k loveckému způsobu života. Typická šelma je rychlá a hbitá s ostrými zuby a drápy, má vynikající sluch, zrak a čich. V oku je odrazová vrstva, tapetum lucidum, které umožňuje vidět ve tmě.

- Kočkovité šelmi (kromě geparda) mají zatahovací drápy, čímž si je udržují ostré. Ostatní, kteří je májí nezatažitelné, je mají tupé a často je používají k hrabání, nebo jako pomůcku k odražení při běhu a skoku v obtížném terénu. (např. gepard)

- Masožravé šelmi mají vyvinuté trháky, narozdíl od všezravců a býložravých.

Kostra
- Dravé druhy šelem se přizpůzobili k rychlému pohybu, který potřebují k pronásledování kořisti. Páteř je velmi pružná, nohy dlouhé, klíční kost značně redukovaná, aby dala větší prostor pro pohyb lopatek. Některé zápěstní kůstky jsou srostlé, čímž umožňují delší krok a zvýšení rychlosti běhu.
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář